Proefnotities - Tasting notes

Score-syste(e)m:

C=   Foutief, faulty
B=   Gewoon goed, reasonably good
B+= Grenzend aan zeer goed, close to very good
A=   Heel goed, grote kwaliteit; very good, high quality
A+= Grenzend aan Uitstekend; close to excellent
AA= Uitstekend; excellent
AAA= Absolute top

                                                                                                              



PS: Wijnen die op
proefmoment beschikbaar

waren, kunnen uitgeput zijn.
Wines available at moment of tasting, can be depleted

Prijzen op moment van proeven
Prices noted at tasting

 

EMILIANA NOVAS BIO CARMENER CABERNET SAUVIGNON 2015 - Chile - Valle Colchagua
2015
Voor het oog:
gebald donker robijnkleurig, met paarse rand en stevige tranen (alcohol!), lichte evolutie
To the eye:
firmly concentrated dark ruby with purplish rim, thick legs (alcohol!), slight evolution
Aan de neus:
complexe neus met zoethout, caramel,noten, pruim, vlier, getoaste eik, vanille, mokka, chocolade
At the nose:
complex nose with licorice, caramel, chocolate,nuts, plums, elderberry, moccha
In de mond:
doorsmakende sappige donkerfruitige aanzet met pruim en kers, kruidig ook, ingepakt in levendige zuren en dragende tannines; ellenlange fruitig-kruidige en toch friszurige afdronk
In the mouth:
thorough tasting juicy darkfruity onset with plums and cherry, spicy as well, packed in quite refined acid and tasty tannin; endless fruity-spicy yet also fresh finish
Conclusie
zoals voorheen prachtige blend van de donkerfruitige Carmenère druif in volkomen harmonie met de kruidige Cabernet, gerijpt in de gezegende Colchagua vallei. Nog een meesterwerk van Emiliana's Alvaro Espinosa. En die prijs!
  Conclusion
as before impressive blend of the darkfruity Carmener grape with the more spicy Cabernet Sauvignon, ripening in the blessed valley of Colchagua. Another masterpiece of winemaker Alvaro Espinosa. And see the price!
Drink bij:
Bij deze weelderige wijn passen weelderige gerechten: laat de gekruide stoof-, vlees- en wildschotels of PASTA'S maar komen! Of ook de blauwgeaderde soliede kazen à la Shropshire
Drink with:
A wealthy wine requires rich and flavorous food: let the spicy stews, red meat and game dishes or PASTAS come! Or else the solid blue cheeses à la Shropshire
Score CAA: AA
Score /100: 91
Prijs: 6,75 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Bioplanet (Colruyt) Indien niet meer verkrijgbaar: BIO ADOBE CARMENER uitstekend alternatief
Varia:
best-of-biowine.de:"Aromen von dunklen Beeren. Zarte Noten von Gewürzen, Trockenfrüchten und Karamell. 10 Monate im Barrique, reife Tannine. Sehr gut ausbalanciert.""donkere bes, kruidden, gedroogde vruchten en caramel. Rijpe tannine, heel mooie balans"
Datum besproken / date discussed:
16/08/2016

RÉSERVE DU CHÂTEAU CROIX-MOUTON JANOUEIX 2015 - France - Bordeaux supérieur
2015
Voor het oog:
jong helder kersenrood met paarse rand, matig geconcentreerd, stevig tranend
To the eye:
young clear concentrated cherry, shows legs
Aan de neus:
rijp kleinrood fruit (kers, rode bes, cassis, braam) maar ook lichte peper, naast vanille en zacht getoaste eik
At the nose:
small dark red fruit (cerry, redcurrant, cassis), pepper, vanilla, lightly toasted oak
In de mond:
opnieuw rijp kleinrood fruit (kers, bes), ingepakt in heel frisse zuren, met kruidige toets op een bedje van fluwelige tannines; lange fijnfruitige en friszurige afdronk met zachte eiktoets
In the mouth:
again that small red ripe fruit (above all cherry), packed in very fresh acid and light spices, sitting on a bed of silky tannin; long elegant fresh fruity finishwith soft oak
Conclusie
2009 was zeer goed, 2010 beter, 015 weer top: rijp kersenfruit omweven door kruiden, zachte eik en fijne zuren, kortom veel rijpe Merlot met het charmekleed van Cabernet Franc. Grote Klasse voor die prijs! Kan nog 4-5 jaar mee. A+/AA
  Conclusion
As in 2009/10: A classy refined Bordeaux supérieur with ripe dark red fruit, spices, mellow oak and fine acid. In short: lots of ripe juicy Merlot with the charm of Cabernet Franc!Will last through 2020. A+/AA
Drink bij:
we hadden hem bij verschillende schotels: kruidige worst met appeltjes, ribbetjes met pepersaus en broccoli, quiche met diverse groenten en parmezaan, camembert: steeds een mooi roodfruitig en friszurig complement!
Drink with:
a wine for all lightly spiced dishes and semi-hard creamy cheeses
Score CAA: AA
Score /100: 90
Prijs: 7,45 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Colruyt: tijdelijk 6 flessen in kistje+ Gratis Magnum!
Varia:
Cellartracker.com (J. LEVE): "If there is a better value in Bordeaux today, I doubt; the fruits are clear, ripe and fresh with a forward character. 88/100""Betere kwaliteit voor de prijs in Bordeaux nauwelijks te vinden: rijp fruit, fris, beklijvend"
Datum besproken / date discussed:
10/09/2016

LA RIOJANA RAZA MALBEC RESERVA 2014 - Argentina - Mendoza
2011
Voor het oog:
mooi robijnrood met paarse rand, heldere en glanzende spiegel, visceus
To the eye:
attractive ruby with purplish rim, very clear, shows legs
Aan de neus:
weelderige neus met rode pepers, leder, rood fruit, kruidnagel, zwarte chocolade en zachte eiktoets
At the nose:
awealthy aroma with red pepper, leather, red fruit, clove, black chocolate and soft oak
In de mond:
stevige aanzet met droog rood fruit, fijne eiktonen, licht gefumeerd, gedragen door goede zuren en fijne tannines; lange elegante fruitig-kruidige afdronk
In the mouth:
solid onset with dry ripe red fruit, fine oaky tones, slightly toasted, cloaked in fresh acid supported by fine tannin; long elegant fruity-spicy finish
Conclusie
Zoals voorheen: heel mooie Malbec Reserva Argentijnse stijl. Naast stevige kruiden en specerijen ook mandenvol donkerrood (bos)fruit, frisse zuren en dragende tannines - rijke materie! kan nog 6 jaar mee. Grens A+/AA
  Conclusion
As before: well-typified Malbec reserva in the Argentinian way - a combination of solid herbs and spices with loads of dark red fruit, fine acid and supportive but non-aggressive tannin. Will last through 2022. Hesitation A+/AA
Drink bij:
Kan heel veel vooral krachtige schotels aan: chile con carne, asado, gegrild rood vlees, kruidige stoofschotels, haarwild met wijnsaus en zelfs donkere chocoladetaart
Drink with:
Can be a good companion to many especially spciy dishes: chile con carne, asado, spicy stews, game, even dark chocolate cake
Score CAA: AA
Score /100: 90
Prijs: 8,45 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Oxfam Wereldwinkels
Varia:
oww.be:"overvloed aan zwart fruit, een hint van vanille en een subtiele gerookte toets. In de mond: intens smaakvol, met een zacht sappige, fruitige afdronk""extensive aroma of black fruit,vanilla and toasty oak. Intense tasty palate with juicy finish"
Datum besproken / date discussed:
23/08/2016

MUSEUM REAL CIGALES RESERVA 2011 - España -
2011
Voor het oog:
diep robijnrood met lichte sluier, stevig tranend
To the eye:
deep ruby, slight blur (no problem), quite viscous
Aan de neus:
een waaier van rood-fruitgeuren (kers, bes, moerbei), vanille, mokka, zacht getoaste eik
At the nose:
a panoply of red fruit aromas (cherry, redcurrant, mulberry), vanilla, moccha, soflty toasted oak
In de mond:
even rijk smaakpatroon met weer al het kleine donkerrode fruit, koffie en chocolade, dit alles omweven door goede zuren en zijdige tannines; lange diepfruitige afdronk
In the mouth:
equally wealthy palate with all the small red fruit we smelled before, moccha, chowolate, all of this cloaked in fine acid and silky tannin; long deepfruity finish
Conclusie
De naam suggereert dat we de wijn beter bewaren - en dat kan gerust! - maar nu (herfst 2016) is hij volrijp, sappig, fris en toch ook echt vlezig. Merkwaardige fles met tinnen label! Decanteren!
  Conclusion
The name suggests that we better keep the wine in the cellar, yet, right at the momen of tasting (summer 2011) it presents itself af full ripe, juicy, fresh yeat also quite meaty wine. Remarkable bottle with tin label. Decant!
Drink bij:
laat de kruidige vlees- en wildschotels maar komen! Of de kazen van het type pecorino of Shropshire
Drink with:
Let the spicy meat and game dishes come! Or cheeses of the pecorino or Shropshire type.
Score CAA: A+
Score /100: 86
Prijs: 12,25 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Colruyt
Varia:
R. Parker:"perfume of mineral, tobacco, Asian spices, assorted black fruits. Elegant palate with excellent depth, grip, and incipient complexity. Full form ""excellent boeket: mineralen, tabak, kruiden, donker fruit. Elegant, diep"
Datum besproken / date discussed:
29/06/2016

TURNING LEAF CABERNET SAUVIGNON CALIFORNIA 2014 - USA - Sonoma
2014
Voor het oog:
geconcentreerd donker paarsrood, mooie spiegel, rijke viscositeit
To the eye:
concentrated dark purplish red, nice mirror, rich solid legs
Aan de neus:
in aanzet donkerfruitige licht rokerige eikneus met braambes, kers en pruim, ook jammy, verder peper, vanille en bosgrond
At the nose:
dark fruity and slightly toasty onset with cherry and plums, smoky touch further on, plus pepper, vanilla and woodland
In de mond:
soepele volfruitige aanzet (bosfruit en cassis), volrond en sappig, evoluerend naar stevig en meer vlezig midden met frisse zuren en goede tannines in de aangename lange afdronk
In the mouth:
supple full fruity onset, round and lively, evolving to a solid and more meaty mid-palate with fresh acidity and good tannin in the long pleasant finish
Conclusie
het volronde rijpfruitige, soliede maar toch fluwelige en frisse type van Cabernet: zon en aardsheid te koop. Kan nog 5 jaar mee.
  Conclusion
the full round ripefruity and mellow yet also solid but still fresh type of Cabernet: sunny and meaty all around. Will last through 2020
Drink bij:
We hadden hem met belegen rijpe Spaanse geitenkaas: heel goed, want de romigheid van de kaas wordt mooi aangevuld door rood fruit en tannines; verder pepersteak, hazenrug of hert met kampernoelies, stevige romige kazen à la Epoisses
Drink with:
We had it with seasoned Spanish goat cheese: very good, because the alty cream of the cheese and its dry matter were lifted up by the dark fruit and the tannin of the wine; further pepper steak, back of hare, creamy semihard cheeses
Score CAA: A+
Score /100: 87
Prijs: 8,05 €
Verkrijgbaar bij / Available at: GB-Carrefour
Varia:
turningleaf.com:"Full bodied; vanilla and brown spice, flavors of blackberry jam and dark fruit, smooth finish, hints of oak.""stevig gevuld; aroma's van kruiden en vanille, in de mond braambesconfituur en donkerrood fruit, eiktoets"
Datum besproken / date discussed:
10/11/2016

1000 STORIES ZINFANDEL BOURBON BARREL-AGED CALIFORNIA 2014 _ USA Clifornia
Voor het oog:
mooi diep geconcentreerd robijnrood, dikke tranen, nog jonge kleur met paarse tint
To the eye:
attractive deep concentrated dark ruby, thick legs, still young colour with purplish taint
Aan de neus:
zeer complexe neus met donkere chocolade, donkerrood fruit (kers, braambes, vlier), fijne kruidigheid en licht rokerige eik
At the nose:
quite complex nose with dark chocolate, dark red fruit (cherry, black- and elderberry), fine spices and lightly toasted oak
In de mond:
mondvullende sappige smaakaanzet met hetzelfde rijpe donkerrode fruit, kruiden, boter, rokerig ook, ingebed in fijne dragende zuren en smakelijke tannines; lange vlezige en naar donkerrood fruit en chocolade smakende afdronk
In the mouth:
mouthfilling juicy onset with again all the ripe dark red fruit, spices,creamy and toasty too, embedded in fine supportive acid and tasty tannin; long meaty darkfruity and chocolaty finish
Conclusie
Monumentale Zinfandel:geconcentreerd robijnrood met rijp geoogst donkerrood fruit (kers, braam,vlier), kruiden,getoaste eik,romig ook,getemd door frisse zuren en smakelijke tannines. Nog 5-6 jaar. Een wijn van "1000 verhalen" Prijzig
  Conclusion
monumental Zin: concentrated ruby with ripely harvested dark red fruit (cherry, black-&elderberry), spices,toast,cream,tamed by fresh acid and silky tannin. Drink before 2022. Wine telling "1000 stories"! Not cheap.
Drink bij:
laat de gekruide vlees- en wildschotels komen (wij: gemarineerde hazenrug), of chile con carne met rode bonen, rijpe blauwe kaas, of zelfs chocoladetaart
Drink with:
let the spicy meat and game dishes come (we: marinated filet of hare), chile con carne with red beans, ripe blue cheese, or even chocolate cake
Score CAA: AAA
Score /100: 95
Prijs: 21,9 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Delhaize ( in de rekken wat verstopt) Tijdelijk (dec '16): 16,09 €
Varia:
winemag.com:"good balance, wonderful fruit flavors,polished texture,lingering finish. Dark color,aromas of ripe berries and cherries,flavors similarly rich and deep""wonderbaarlijk diep en rijk" Na gewone eik ook op whiskyvaten gerijpt! 91/100
Datum besproken / date discussed:
10/12/2016

BAREFOOT SHIRAZ 2015 - USA - California
2015
Voor het oog:
donkere kers met paarse tinten, mooi tranend
To the eye:
dark cherry with purplish rim, nice legs
Aan de neus:
mooi gemengde neus van zuiderse kruiden, gestoofd rood fruit, mokka en zoethout
At the nose:
nicely mixed nos of southern spices, stewed red fruit, mocha and licorice
In de mond:
in de aanzet rijp soepel rood fruit, licht gestoofd ingebed in frisse zuren, verderop en tot in de lange afdronk krachtig, kruidig en rokerig
In the mouth:
ripe mellow red fruit in the onset, lightly stewed, embedded in refreshing acid; further on it appears to be zesty, spicy and toasty until the long finish
Conclusie
Helemaal geen "blootsvoetse" wijn: kruidig, roodfruitig, fris in neus en mond, met krachtig-rokerig en kruidig einde. Zeker nog tot 2020
  Conclusion
No "barefoot" wine at all: one smells and tastes spices, ripe red fruit, licorice, and on mid-palate we get a powerful, toasty and spicy wine. Will certainly last through 2020
Drink bij:
kruidig gesausd haarwild (bijv. hazenrug), halfharde romige kazen, pepersteak
Drink with:
spicy haregame (like back of hare), semihard creamy cheeses, pepper steak
Score CAA: A+
Score /100: 88
Prijs: 6,39 €
Verkrijgbaar bij / Available at: Delhaize
Varia:
tesco.com:"Deep breaths of lavender cut in front of dark berry and mocha flavours. A vanilla finish makes sure that it really is love at first sip.""doordringende lavendelneus met donkere bessen en mokka. De vanille op het einde maakt de wijn liefdevol"
Datum besproken / date discussed:
10/11/2016

MARQUES DE CACERES TINTO CRIANZA 2011 - España - Rioja
2011
Voor het oog:
nog jonge robijnrode kleur, lichte evolutie aan de rand
To the eye:
still young shiny ruby with light evolution
Aan de neus:
mooi gemengd aroma van rood fruit (kers, braambes), zachte eik, vanille, mokka, lichte rokerigheid
At the nose:
nice mixed aroma of red fruit (cherry, blackberry), soft oak, vanilla, moccha and light smoky touch
In de mond:
mondvullende sappige fruitige aanzet (donkere kers en vijg) met heel fijne zuren en vederzachte tannines; heel lange verfijnde afdronk met kruidige toets
In the mouth:
mouth-filling juicy fruity onset (dark cherry, figs) with very fresh acid and featherlight tannin underneath; very long refined finish with spicy touch
Conclusie
Zoals het bij vorige crianza's én reserva's het geval was: tegelijk verfijnde en rijke volrijpe Rioja gedragen door goede zuren en licht getoaste smakelijke tannines. Natuur en cultuur hand in hand. Kan nog 5 jaar mee!
  Conclusion
As was the case with the (gran) reservas of previous years: both refined and well-filled Rioja on a base of light toasted but noticeable oak and juicy tannin. Nature and culture go hand in hand. Will last through 2021
Drink bij:
kan heel veel gerechten aan, van haarwild over gegrild of gebakken rood vlees tot halfharde kazen en zelfs geroosterde stevige vis
Drink with:
can be a companion to lots of dishes, from hairy game over grilled or braised red meat to semihard cheeses and even roasted solid fish
Score CAA: AA
Score /100: 90
Prijs: 9,98 €
Verkrijgbaar bij / Available at: GB-Carrefour
Varia:
Kurkdroog.be:"Neus met florale toetsen, zuiver fruit en kreupelhout, goed geïntegreerd hout. Medium geconcentreerd. Erg evenwichtig met van alles net genoeg.Goede structuur. 85%""Floral, fruity, touch of wood, balanced" WS: 85/100
Datum besproken / date discussed:
11/12/2016